utorak, 16. prosinca 2014.

Johan Cruyff


Johan Cruijf(niz.) rođen je 25. travnja 1947 u Amsterdamu. Bio je najbolji Nizozemski i jedan od najboljih svjetskih nogometaša te jedan od najtorefnijih trenera svih vremena. Triput je proglašen za najboljeg Europskog igrača(1971., 1973., 1974.). Bio je višestruki klupski prvak Europe kao igrač i kao i trener. Bio je također i finalista svjetskog prvenstva te osvajač brojnih drž. prvenstava u zemljama u kojima je igrao. Bio je upečatljiv po prepoznatljivom hodu,stavu i vođenju lopte na terenu. Cruijf je bio tipičan predstavnik nogometne doktorine iz sedamdesetih godina prošlog stoljeća zvane "totalni nogomet", koju je razvio onodobni trener Ajaxa Rinusa Michelsa.


Ruth Handler


Ruth Marianna Handler(rođ. Moskowicz-Mosko) rođena je 4. studenog 1916. u Denveru(Colorado). Roditelji su joj bili Poljski imigranti koji su u SAD došli 1907.Bila je židovka. Udala se Elliota Handlera s kim je i dobila dvoje djece Barbaru i Kennetha. 1938. s njim se preselila u Los Angeles gdje Eliot započinje formirati svoju tvrtku "Mattel" za proizvodnju okvira za slike. Kasnije su odlučili da će početi proizvoditi igračke a prvi hit im je bila igračka "Uke-a-doddle(ukulele)". Kasnije Ruth izmišlja lutku imenom "Barbie" i dalje znate... Barbie je i danas hit. 1970. joj je dijagnosticiran rak dojke ,a umrla je tek 27. Travnja 2002.

Coco Chanel


Punim imenom Gabrielle "Coco" Chanel rođena je u Saumuru 19.kolovoza 1883. Bila je Francuska modna kreatorica i pionirka u svijetu mode.

Smarta se najznačajnijom osobom modnog dizajna u 20. stoljeću. 1909 godine otvara prvi dućan za prodaju ženskih šešira. Postaje jako uspješna te se u roku od jedne godine preseljava  u Rue Cambon,prestižnu lokaciju u Parizu. Danas je najviše pamtimo po dva izuma a to su parfem Chanel no. 5 i Chanel odijela. Nadimak "Coco" koji znači ljubimac navodno je dobila u kafiću La Rotonde na Montparnasseu. Pjevala bi u kabaretu,a kada bi publika htjela još vikali bi "Coco" i tako je to ime ostalo.Imala je mnogo prosioca i ljubavnika ali se nikada nije udala .Umrla je u hotelu Ritz u Parizu, 10 siječnja 1971.

ponedjeljak, 8. prosinca 2014.

Emmeline Pankhurst


Emiliene Pankhurst(rođena kao Emiliene Goulden-15.7.1858)bila je britanska politička aktivistica poznata kao vođa sufražetskog pokreta, koji se borio za žensko pravo glasa u Velikoj Britaniji početkom 20 stoljeća. Pankhurst  je, nastojeći skrenuti pažnju javnosti na pokret, promovirala militantnu taktiku koja je uključivala vandalizam i fizičke napade na policajce. Ta je taktika izazvala kontroverze i povjesničari se dan danas spore oko toga koliko je bila efektivna. S druge strane,Britanija je nakon te kampanje 1918. ženama prvi put dala pravo glasa, zbog čega se navodi kako je jedna od najutjecajnijih ličnosti u povijesti. Umrla je 14.6.1928 s  86. godina u Ujedinjenom Kraljevstvu(Velikoj Britaniji)